La ce poate ajuta analizatorul de colesterol?

martie 5, 2023 by Niciun comentariu

Medicul dumneavoastra va comanda un panou de lipide ca test de screening de rutina atunci cand va evalueaza starea generala de sanatate, si in special, atunci cand va evalueaza riscul de boli cardiovasculare.

Pe baza acestei evaluari a riscului, medicul dumneavoastra va poate recomanda masuri specifice pe care ar trebui sa le luati pentru a va reduce riscul.

Cititi acest articol pana la final si veti descoperi informatii utile referitoare la o astfel de testare. Veti sti la ce sa va asteptati daca vi se va recomanda si dvs. o asemenea testare!

Ce teste de panou lipidic pot fi analizate?

Panoul de lipide standard masoara patru lipide diferite din sange, care sunt incluse in acest analizor:

  • Colesterol total.
  • HDL colesterol
  • Colesterolul LDL.
  • Trigliceride.

Aceste patru valori sunt folosite de medicul dumneavoastra pentru a face o estimare oficiala a riscului cardiovascular general, utilizand unul dintre mai multe calculatoare de risc disponibile.

Pe baza acelei evaluari a riscului, medicul dumneavoastra va poate recomanda masuri specifice pe care ar trebui sa le luati pentru a va reduce riscul, inclusiv tratamentul medicamentos hipolipemiant.

Orientarile expertilor privind tratarea lipidelor din sange folosesc in general doar cele patru teste din panoul standard de lipide.

Cu toate acestea, este destul de obisnuit ca panoul de lipide standard sa raporteze rezultate „limita” – rezultate care nu sunt nici optime, nici in mod clar anormale.

In aceste cazuri, testele suplimentare pentru lipide va pot ajuta uneori medicul sa decida daca este recomandabil un tratament pentru scaderea lipidelor. Urmatoarele teste de lipide din sange sunt cel mai frecvent utilizate in acest scop si sunt incluse, de asemenea, in acest analizor:

  • Raportul colesterol:HDL.
  • Colesterol non-HDL.
  • Apolipoproteina B.
  • Lipoproteina(a).

Veti putea analiza cate un test la un moment dat. Cu toate acestea, retineti ca riscul cardiovascular general este determinat de o combinatie a tuturor factorilor de risc, nu doar de unul. Medicul dumneavoastra este cea mai buna persoana pentru a va analiza rezultatele in ansamblu.

Unde pot gasi rezultatele testului meu lipidic?

Rezultatele testelor vor fi gata la cateva zile dupa analizele de sange. Apelarea sau vizitarea medicului dumneavoastra este cea mai buna modalitate de a obtine o copie a raportului de laborator. Ei (sau laboratorul care v-a luat sangele) pot avea, de asemenea, un portal online la care va puteti conecta.

Odata ce rezultatele sunt gata, medicul dumneavoastra va suna probabil sau va programa o intalnire pentru a le revizui cu dumneavoastra daca exista un motiv de ingrijorare.

Cum sunt analizate rezultatele mele?

Un cardiolog a finalizat toate analizele, utilizand valori optime ale intervalului si interpretari care sunt in conformitate cu autoritatile de conducere. Retineti ca aceasta analiza are doar scop informativ. Rezultatele ar trebui folosite ca punct de plecare sau pentru a intelege in continuare ceea ce ati discutat deja cu medicul dumneavoastra.

Ele nu sunt un inlocuitor pentru o vizita medicala profesionala. Medicul dumneavoastra este cea mai buna persoana pentru a va intelege situatia unica si pentru a personaliza orice tratament necesar.

Ce ar trebui sa fac cu analiza mea?

Rezultatele analizorului de testare a lipidelor sunt ideale pentru a va imputernici si pentru a afla mai multe despre potentialii factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Folositi-le impreuna cu discutiile cu medicul dumneavoastra, care va va oferi explicatii mai profunde pentru fiecare rezultat si va va ajuta sa puneti totul in context pentru situatia dumneavoastra unica.

De asemenea, puteti folosi aceste informatii pentru a inspira intrebari pe care sa le adresati medicului dumneavoastra sau pentru a le folosi ca punct de plecare pentru o conversatie.

A pune intrebarile potrivite si a gasi raspunsurile potrivite va ajuta sa va gestionati mai bine sanatatea.