Traditii de Craciun ale romanilor
Craciunul se apropie cu pasi repezi, iar romanii deja au inceput pregatirile pentru aceasta sarbatoare mare si importanta. Nasterea Lui Iisus Hristos este sarbatorita in zilele de 25, 26, 27 decembrie, iar seara de 24 decembrie este cunoscuta sub denumirea de Ajunul Craciunului.
Aceasta sarbatoare a Craciunului, dateaza inca din secolul IV, atunci cand Biserica Crestina a stabilit aceasta data si nu a fost stabilita intamplator, ci pentru a concura cu nasterea zeului Soare din traditii pagane. Multi istorici ai religiei crestin ortodoxe spun ca Nasterea Domnului a avut loc spre sfarsitul iernii.
Iata cele mai importante si frumoase traditii de Craciun ale romanilor, care se patreaza din mosi-stramosi si care nu ar trebui uitate de poporul roman:
-
Traditia de a impodobii bradul si venirea lui Mos Craciun
Traditiile de Craciun au fost si sunt imbogatite de la an la an. De obicei cei mici il asteapta an de an pe Mos Craciun care vine cu sacul plin de cadouri doar pentru copiii cuminti, iar cu cateva zile inainte de Craciun se impodobeste si bradul , de cele mai multe ori cu ornamente rosii, insa acum in zilele noastre, fiecare isi alege culoarea preferata sau culorile preferate.
Obiceiul bradului impodobit de Craciun se spune ca a aparut in Germania, conform legendei se spune ca Sfantul Bonifaciu a ordonat taierea stejarilor, venerati de pagani. Cand stejarii au cazut, au distrus toti copacii din preajma, mai putin bradul, care astfel a devenit de atunci un simbol al Craciunului si se impodobeste in seara de Ajun.
-
Obiceiul de a merge la colindat
Mersul cu colindul este una dintre cele mai indragite traditii de Craciun. In prima zi de Craciun, colindatorii merg din casa in casa si le vestesc oamenilor nasterea Domnului Iisus prin cantece si poezii. Conform traditiei, se spune ca aceia care nu deschid poarta colindatorilor, vor avea parte de un an neroditor si ghinioane in casa, din cauza zgarceniei de care dau dovada.
In Maramures, la colindat merg si adultii, nu doar copiii. Ei sunt primiti de gazde si li se ofera cozonac, sarmale si preparate din carne de porc, colac si vin.
Alt obicei popular este acela de a atarna crengute de vasc in casa. Vascul apare in mai multe culturi, insa originea sa nu este cunoscuta. In traditia crestin-ortodoxa, se spune ca aceia care pun vasc in casa vor avea un an imbelsugat, fericire si pace in familie.
-
Traditie romaneasca de Craciun, in patrimoniul UNESCO
In localitatea Marisel din judetul Cluj, exista un obicei stravechi de Craciun atat de frumos incat a fost inclus in patrimoniul UNESCO. Acolo, in inima Apusenilor, toate traditiile sunt pastrate cu sfintenie. Potrivit acestui obicei stravechi numit “Junii Mariselului”, un grup de 10 tineri necasatoriti, care dupa ce merg la biserica din sat, ies in fata acesteia si danseaza si colinda. Apoi ei invita la dans fetele care nu sunt casatorite.
-
Traditia mesei din Ajun si a postului de Craciun
O alta traditie la fel de importanta este masa de Craciun care are rolul de a uni toata familia. In 25 Decembrie se termina postul Craciunului, care dureaza aproximativ 6 saptamani, iar in aceasta zi oamenii se pot bucura de bucatele traditionale, pregatite chiar de ei, deoarece de cele mai multe ori carnea folosita la prepararea acestora este proaspata, deoarece in 20 decembrie de Ignat are loc taierea porcului, acesta fiind un alt obicei al Craciunului.
Speram ca datorita acestui articol am reusit sa va reamintim de obiceiurile din copilarie si de traditii care inca in unele parti ale tarii se mai intalnesc.