Ce legatura exista intre diabet si vedere?

octombrie 10, 2021 by Niciun comentariu

Este bine cunoscut faptul ca diabetul iti creste nivelul de zahar din sange. Dar aceasta afectiune cronica de sanatate creste si riscul de aparitie a bolilor oculare care pot cauza orbire, spune expertul in diabet de la Johns Hopkins, Rita Rastogi Kalyani , MD, MHS.

„Nivelurile crescute de zahar din sange pot deteriora vasele de sange din retina – zona din spatele ochiului care trimite semnale catre creier”, spune Kalyani. „Aceasta leziune, numita retinopatie diabetica , poate incepe cu ani inainte de a observa modificari ale vederii.” Afectiunea poate duce la edem macular diabetic, o cauza principala a pierderii vederii la persoanele cu diabet.

Retinopatia diabetica

Retinopatia diabetica este cauza principala a noilor cazuri de orbire reversibila in Statele Unite. Aproximativ 40% dintre persoanele cu diabet zaharat au un anumit grad de retinopatie, conform National Institutes of Health’s National Eye Institute.

La inceput, vasele de sange mici din ochi se pot umfla. Mai tarziu, blocajele pot impiedica sangele si nutrientii sa ajunga in parti ale retinei. In etapele ulterioare, severe ale retinopatiei diabetice, noi vase de sange cresc pe masura ce corpul tau incearca sa livreze sange in retina. Dar noile vase se pot scurge si pot bloca vederea.

In plus, diabetul creste riscul de cataracta (o afectiune care face ca cristalinul transparent al ochiului sa devina tulbure, blocand lumina) cu 60 la suta. Si creste sansele de a dezvolta glaucom, presiune care dauneaza nervului optic care trimite semnale de la ochi la creier, cu 40%.

Exista totusi pasi pe care ii puteti lua pentru a va proteja vederea. In randurile care urmeaza, puteti afla cae sunt acestia:

Pastrati un nivel sanatos de zahar in sange

„Lucrati cu medicul dumneavoastra pentru a va atinge obiectivele de zahar din sange”, recomanda Kalyani. „Urmati un plan alimentar sanatos, spre exemplu faceti exercitii fizice regulate si luati-va medicamentele conform instructiunilor.” Scaderea nivelului de zahar din sange ar putea contribui la diminuarea complicatiilor microvasculare, cum ar fi bolile oculare, cu 25%.

Monitorizati-va tensiunea arteriala.

Urmati pasii recomandati de medic pentru a va controla tensiunea arteriala, care ar putea ajuta la protejarea vaselor de sange mici din ochi de deteriorarea ulterioara si la reducerea riscului de pierdere a vederii.

Faceti un examen oftalmologic dilatat in fiecare an.

Efectuat de un oftalmolog sau optometrist cu experienta in lucrul cu persoane cu diabet zaharat, un examen oftalmologic dilatat poate dezvalui precocele modificari ale ochilor.

„Detectia precoce va ofera timp pentru tratamente, cum ar fi terapia cu laser, care va pot proteja ochii”, spune Kalyani. „Iti ofera de asemenea, mai mult timp pentru a-ti proteja vederea prin controlul zaharului din sange si al tensiunii arteriale.”

Nu fumati.

Consumul de tutun poate contribui la deteriorarea ochilor.

De ce aveti nevoie de un examen oftalmologic?

Mai putin de jumatate dintre oamenii cu leziuni oculare legate de diabet stiu ca diabetul poate duce la pierderea vederii – si doar 60% dintre cei cunoscatori au avut un examen oftalmologic complet in anul precedent, arata un studiu recent Johns Hopkins.

Acest „decalaj de cunostinte” ar putea creste riscul de orbire daca oamenii nu primesc verificari ale ochilor timpurii si tratamente de protectie a vederii, spun cercetatorii. De fapt, aproape una din patru persoane din acest studiu a avut deja o oarecare pierdere a vederii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *