Cand si de ce se defecteaza turbosuflanta masinii?
Se stie faptul ca masina este o necesitate pentru fiecare adult care detine un permis de conducere, dat fiind faptul ca este cel mai confortabil mijloc de transport. Este mult mai comod si mai placut sa te urci in masina si sa pleci cand si unde doresti, decat sa depinzi de autobuz, tramvai sau metrou (daca locuiesti in capitala).
Ei bine, o masina la casa omului este o necesitate dar cu siguranta este si unul dintre factorii care necesita cele mai multe cheltuieli, iar aici discutam despre combustibil in primul rand, dar si despre taxe cum ar fi impozitul auto sau polita de asigurare si rovigneta. In plus, atunci cand masina se defecteaza, vestile nu sunt bune pentru soferi.
Exista unele piese auto care cand se defecteaza, creaza gaura in buget, iar defectarea turbosuflantei este un bun exemplu. Acesta componenta se defecteaza de regula din cauza unui lant de alte evenimente sau datorita unor interventii necorespunzatoare.
In cazul in care se respecta intervalele de service si se foloseste doar ulei recomandat de producatorul auto in cartea service a masinii, turbosuflanta are o fiabilitate maxima si o foarte buna eficienta.
Cauzele defectiunii turbosuflantei
Exista mai multi factori care pot declansa defectarea turbosuflantei unui autoturism, iar in continuare ii vom enumera alaturi de simptomele defectarii turbinei.
Lipsa lubrifierii
Lipsa lubrifierii se poate datora utilizarii unui ulei de motor necorespunzator, sa u inlocuirii incorecte a garniturilor, sau chiar si datorita unui ulei de motor de calitate slaba.
Acestia sunt factori care produc uzura permanenta si definitiva a componentelor metalice din interiorul turbosuflantei. De-asemenea, va avea loc cresterea temperaturii, dupa care vor aparea fisuri si transfer de material.
Contaminarea uleiului
Se poate sa fie si aceasta o cauza a defectarii turbosuflantei. Atunci cand uleiul este contaminat, in mod deosebit este afectat sistemul de lagare axial si radial al turbosuflantei. Contaminarea uleiului este provocata de schimbul acestuia mult mai tarziu decat ar trebui.
Tocmai de aceea, trebuie respectate schimburile de ulei, si facute chiar putin mai repede decat este recomandat, pentru a preveni o asemenea problema.
Corp strain in turbosuflanta
Este foarte posibil ca unele mici obiecte sa patrunda in turbosuflanta, iar la o viteza mare sa cauzeze defectiuni palelor fuliei. De exemplu, materialele de garnitura sau obiectele straine care patrund prin filtrul de aer in turbosuflanta, au foarte mari sanse sa defecteze aceasta componenta.
Simptome ale unei posibile defectiuni
Exista unele posibile simptome care sa indice faptul ca turbosuflanta nu functioneaza in mod corespunzator, si ca nu mai dureaza mult pana cand aceasta se defecteaza total.
Performanta scazuta sau lipsa de putere a motorului poate fi primul semn clar care sa indice faptul ca turbosuflanta masinii are o problema, iar cand va confruntati cu o asemenea situatie, este recomandat sa mergeti cat mai repede cu masina in service.
Atunci cand exista un zgomot de functionare neobisnuit care se aude de sub capota, cu siguranta este un alt posibil semn pe care turbosuflanta il transmite pentru a va atentiona ca urmeaza sa cedeze.
Fumul excesiv pe evacuare sau consumul excesiv de ulei sunt alte simptome ale defectarii turbosuflantei. Cand va confruntati cu astfel de probleme, mergeti de urgenta cu masina in service, pana cand nu va fi nevoie sa cumparati o turbina second hand sau sa optati pentru reconditionarea acesteia. Orice varianta ati alege, veti scoate multi bani din buzunar pentru o defectiune a turbosuflantei.