Care sunt tipurile de artrita?

noiembrie 22, 2020 by Niciun comentariu

Odata cu trecerea timpului si cu inaintarea in varsta, se pare ca multe persoane incep sa fie afectate de artrita, insa nu doar varsta este singurul factor care duce la aparitia acestei afectiuni.

De mentionat este faptul ca artrita poate fi declansata chiar si de efortul fizic facut de catre sportivi, sau poate fi declansata in urma unei lovituri puternice.

Artrita poate fi definita si ca o eroziune, astfel ca in momentul in care una dintre articulatii incepe sa se uzeze, cartilajul de acopera osul se deterioreaza treptat. Osul care se afla dedesupt, in aceste conditii tinde sa se ingroase, iar astfel isi modifca forma. Acest lucru afecteaza flexibilitatea normala a articulatiei.

Tipuri de artrita

In ceea ce priveste tipurile de artrita trebuie mentionat ca acestea sunt clasificate in functie de mai multi factori, cum ar fi de exemplu locul si manifestarile lor.

  1. Artrita reumatodida

In ceea ce priveste acest tip de artrita, membrana sinoviala care delimiteaza articulatiile se inflameaza, iar odata cu trecerea timpului, datorita acestei inflamatii, se distruge articulatia.

  1. Spondiloza

Spondiloza mai este cunoscuta si ca osteoartrita spinala. Despre spondiloza trebuie mentionat ca in ciuda faptului ca nu este o afectiune foarte grava, aceasta poate fi destul de dureroasa, si se pare ca este din ce in ce mai des intalnita.

  1. Artrita septica

Artrita septica mai este cunoscuta si sub denumirea de artrita bacteriana si se refera la inflamatia intensa a unei articulatii. Acest proces se datoreaza unui microb care ajunge in articulatie.

  1. Artrita reactiva

In ceea ce priveste artrita reactiva, trebuie mentionat faptul ca aceasta este o afectiune sistematica. Este caracterizata de prezenta unui proces inflamator la nivel articular.

  1. Artrita psoriazica

In ceea ce priveste acest tip de artrita, acesta se manifesta prin intepenirea articulatiilor, dureri si edeme. Conform statisticilor, in jur de 15% dintre persoanele care au psoriazis se confrunta cu acest tip de artrita.

  1. Artrita gutoasa

Aceasta este o afectiune datorita careia se ajunge la dureri severe ale articulatiilor. Afectiunea este caracterizata printr-un nivel crescut de acid uric.

Simptomele artritei

Exista o multime de diferite tipuri de artrita. Simptomele pe care le experimentati vor varia in functie de tipul pe care il aveti.

  • dureri articulare, sensibilitate si rigiditate.
  • inflamatie in interiorul si in jurul articulatiilor.
  • miscarea limitata a articulatiilor.
  • piele rosie si calda peste articulatia afectata.
  • slabiciune.

Cauzele artritei

Cartilajul este un tesut conjunctiv ferm, dar flexibil la nivelul articulatiilor. Protejeaza articulatiile absorbind presiunea si socurile create atunci cand va miscati si le supuneti la stres. O reducere a cantitatii normale a acestui tesut cartilagin cauzeaza unele forme de artrita.

Uzura normala provoaca OA, una dintre cele mai frecvente forme de artrita. O infectie sau vatamarea articulatiilor poate exacerba aceasta descompunere naturala a tesutului cartilajului. Riscul de a dezvolta OA poate fi mai mare daca aveti antecedente familiale ale bolii.

O alta forma comuna de artrita, RA este o tulburare autoimuna. Apare atunci cand sistemul imunitar al corpului ataca tesuturile corpului. Aceste atacuri afecteaza sinoviul, un tesut moale al articulatiilor care produce un fluid care hraneste cartilajul si lubrifiaza articulatiile.

RA este o boala a sinoviului care va invada si distruge o articulatie. In cele din urma poate duce la distrugerea atat a osului, cat si a cartilajului din interiorul articulatiei.

Nu se cunoaste cauza exacta a atacurilor sistemului imunitar. Dar oamenii de stiinta au descoperit markeri genetici care va cresc riscul de a dezvolta RA de cinci ori.

Cum se trateaza artrita?

Scopul principal al tratamentului este de a reduce cantitatea de durere pe care o intampinati si de a preveni deteriorarea suplimentara a articulatiilor. Veti afla ce functioneaza cel mai bine pentru dvs. in ceea ce priveste controlul durerii. Unii oameni considera ca placile de incalzire si pachetele de gheata sunt linistitoare. Altii aleg terapia fizica in cazul unor anumite tipuri de artrita.

Exista insa si diferite tipuri de medicamente care pot fi utile pentru a trata artrita, cum ar fi de exemplu analgezicele pentru gestionarea durerii (acestea nu reduc inflamatia). Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot fi utile, la fel ca si cremele cu mentol sau capsaicina care blocheaza transmiterea semnalelor de durere de la articulatii.

Terapia fizica care implica exercitii care ajuta la intarirea muschilor din jurul articulatiei afectate este o componenta esentiala a tratamentului artritei. Daca este nevoie, poate fi utilizata chiar si o interventie chirurgicala pentru a inlocui articulatia cu una artificiala. Aceasta forma de interventie chirurgicala este cel mai frecvent efectuata pentru a inlocui soldurile si genunchii.