Cele mai fascinante locuri de vazut in Romania
Romania nu este atat de bine promovata precum alte tari, motiv datorita caruia multi romani merg in vacante in strainatate. Cu toate acestea, avem o multime de locuri fascinante in tara, iar cei care viziteaza tara, dar si strainii sunt uimiti de frumusetile din tara noastra.
In continuare va prezentam cateva dintre cele mai importante locuri de vizitat in Romania, locuri in care cu siguranta trebuie sa ajungeti cel putin odata in viata.
Delta Dunarii
Delta Dunarii este una dintre cele mai mari si mai bine conservate delte din toata Europa, cu 23 de ecosisteme care gazduiesc un numar imens de plante si animale salbatice.
Situata in judetul Tulcea din regiunea Dobrogea, delta este o retea sinuosa de cai navigabile care provin din Marea Neagra. In total, delta are 5.165 de kilometri patrati si este inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO.
In momentul in care ajungeti aici, aveti posibilitatea de a vedea unele dintre cele 300 de specii de pasari care viziteaza delta; puteti vedea de-asemenea si pestii din lacuri si mlastini (45 de specii de pesti de apa dulce traiesc aici), puteti vedea de-asemenea Padurea Letea unde aveti posibilitatea de admira caii salbatici cum zburda in natura, dar si alte locuri fascinante. Vizitati primavara pentru a evita tantarii si nu ratati un apus fabulos peste rau.
Sfinxul si Babele
Situate in Muntii Bucegi, Sfinxul si Babele sunt doua formatiuni de roci naturale, vizitate in mod regulat de catre turistii romani si straini care sunt pasionati de munte si de drumetii. Create de vant si ploaie, formatiunile sunt situate la aproximativ 10 minute de mers unul pe altul la o altitudine de peste 2.000 de metri.
Sfinxul a fost descoperit in jurul anului 1900. Cu toate acestea, denumirea sa se refera la Marele Sfinx din Giza, in 1936 fiind recunoscut pentru prima data faptul ca exista un aspect similar dintr-un anumit unghi intre ele.
Babele, este numele formatiunilor in forma de ciuperca. Sfinxul si Babele pot fi accesate cu telecabina de la Busteni, cu masina sau pe jos.
Manastirile din Bucovina
Situate in zona de nord-est a Romaniei, manastirile pictate din Bucovina sunt cu adevarat obiective unice, pe care neaparat trebuie sa le vizitati. Peretii exteriori ai unora dintre manastiri au fost pictati in fresce colorate in secolele XV si XVI.
Scenele prezinta capodopere ale sfintilor, profetilor, vedeto de-asemenea si imagini cu Iisus, imagini ale ingerilor, demonii, cerul, iadul si multe altele. Initial, au fost pictate cu scopul de a pune povestile Bibliei la dispozitia tuturor satenilor din imprejurimi. Bisericile fac acum parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.
Castelul Peles
Acest exemplu exceptional de arhitectura neorenascentista este fara doar si poate una dintre atractiile de top din tara noastra. Decorat cu zidarie ornamentata, lemn sculptat si vitralii, castelul este in acelasi timp fermecator si intimidant de la fata locului impotriva vederilor panoramice ale Muntilor Carpati.
Regele Carol I a construit acest castel uimitor la sfarsitul secolului al XIX-lea, cu scopul de a fi o casa de vara. In zilele noastre, aceasta fabuloasa structura este un uimitor muzeu care prezinta o colectie de lucrari de arta, armuri si arme. Explorati cele 160 de camere si gradinile de pe terasa, alaturi de un ghid de la castel.
Palatul Culturii din Iasi
Atunci cand vizitati orasul Iasi, cu siguranta puteti vizita uimitoarea si frumoasa cladire neogotica care gazduieste Palatul Culturii din Romania. Cu 298 de camere in 390.000 de metri patrati, cladirea gazduieste patru muzee. Aceste muzee sunt Muzeul de Stiinta si Tehnologie, Muzeul de Etnografie al Moldovei, Muzeul de Arta si Muzeul de Istorie al Moldovei.
Palatul Culturii a fost construit intre anii 1906 si 1925, cu scopul de a inlocui ruinele vechii Curti Regale a Moldovei, care dateaza din 1434. Inainte ca muzeele sa se mute, cladirea a servit drept Palatul Administrativ si al Justitiei. Cladirea este listata in Registrul national al monumentelor istorice.
Sarmizegetusa Regia
Din punct de vedere istoric, aceasta zona a fost capitala in timpul asezarii dacice si a fost centrul evenimentelor sale militare, religioase si politice. Astazi, situl este un sit misterios de istorie antica amplasat in Muntii Orastie si unul dintre siturile Patrimoniului Mondial UNESCO ale Romaniei.
Sarmizegetusa Regia se afla la o altitudine de 1.200 de metri, si este o zona istorica este plina de ruine vechi de secole, precum un sanctuar care aminteste de Stonehenge din Anglia. Inconjurata de vederi frumoase, naturale, Sarmizegetusa Regia este un loc minunat pentru a petrece o dupa-amiaza linistita si ingandurata.
Sighisoara
Situat in judetul Mures, in zona istorica a Transilvaniei, Sighisoara este cu siguranta un oras medieval bine conservat, si foarte des vizitat de catre turisti. In secolul al XII-lea, a fost fondata de mesteri si negustori germani.
Situl Patrimoniului Mondial UNESCO este plin de strazi inguste pietruite, case colorate si turnuri in crestere. Cea mai proeminenta dintre ele este Turnul cu Ceas inaltime de 64 de metri, construit in 1556.
Orasul este cunoscut si ca locul de nastere al lui Vlad al III-lea Tepes, care a servit drept inspiratie pentru personajul fictiv Contele Dracula. Cel mai bun moment de vizitat este in timpul festivalului medieval anual din iulie.
Sibiu
In 2007, Sibiul a fost numit Capitala Europeana a Culturii si nu ii va dezamagi pe cei care cauta o doza de istorie si cultura romaneasca. Muzeul Brukenthal are un ecran fantastic de arta romaneasca, si Muzeul Civilizatiei Populare ASTRA este un muzeu in aer liber, cu mai mult de 300 de case din lemn concepute punct de vedere istoric, biserici, si ateliere de lucru.
Orasul are, de asemenea, trei teatre, o orchestra filarmonica si gazduieste un festival anual al artelor spectacolului. Sibiul este plin de parcuri, galerii si biserici frumoase. Orasul a castigat titlul de „locul 8 cel mai idilic din Europa in care sa traiesti” de Forbes in 2008.
Cluj Napoca
Cluj-Napoca este un oras tanar si modern situat in Transilvania. Al doilea oras ca marime din Romania gazduieste de asemenea, cea mai mare populatie studenteasca din tara, si este capitala neoficiala a regiunii istorice a Transilvaniei. Gazduieste arte si centre culturale romanesti si gazduieste Muzeul National de Arta.
Acest muzeu detine o mare colectie de lucrari de arta romaneasca. Orasul, care dateaza din asezarea dacica din secolul al II-lea al tarii, este plin de obiective istorice. Exista o gama larga de obiective turistice, de la arhitectura baroca pana la biserica gotica Sf. Mihail din secolul al XIV-lea, care contine cel mai inalt turn al bisericii din tara.