Ce afaceri pot avea succes la tara?

octombrie 31, 2020 by Niciun comentariu

In trecut, tinerii alegeau sa se mute de la tara la oras, pentru ca doreau sa-si gaseasca un loc de munca bine platit, si doreau sa scape cumva de viata de la sat si de munca in domeniul agriculturii.

Exista acea vorba care spune ca “Fie roate si patrata, tot se mai intoarce odata”, iar multi dintre tinerii care de-abia asteptau sa se mute la oras, acum isi doresc sa se mute la sat, si sa inceapa o noua viata.

Unii dintre acestia, au si o situatie financiara buna, si doresc sa profite de acest lucru si sa inceapa o afacere la tara. Vom vedea in continuare cateva dintre cele mai interesante idei de afaceri care pot avea succes in mediul rural din Romania, chiar si pe timp  de pandemie. Deci, cu siguranta merita sa cititi pana la final.

  1. Magazin alimentar

Stim cu totii faptul ca in majoritatea satelor din Romania exista 2-3-4 magazine alimentare si cam atat, iar oamenii nu au foarte multe optiuni. Tinerii se urca in masina si merg la cumparaturi la supermarket-urile din oras, dar pentru batrani aceasta este o problema.

Ei bine, poti gasi un spatiu (chiar si o casa) pe care sa il amenajezi adecvat, pentru a deschide un magazin alimentar. Vei avea nevoie de ceva banuti pentru a deschide firma, pentru a cumpara rafturile, frigiderele, si chiar marfa.

Cu siguranta inca de la inceput va fi totul bine, pentru ca fiind magazin nou in sat, oamenii vor dori sa cumpere de la tine, vor fi curiosi de marfa pe care o vinzi si de ce preturi ai.

Avand produse de calitate si vanzandu-le mai ieftin decat concurenta, vei avea sanse mari de a avea succes, mai ales daca ai magazinul si intr-o zona foarte buna din sat.

  1. Cresterea animalelor

Daca decizi sa te muti la tara, te poti ocupa si de cresterea animalelor. Poti creste si vinde porcine de exemplu. O alta idee este aceea de a cumpara ovine (oi) si de a-ti angaja un cioban.

Vei castiga bani si din vanzarea laptelui de oaie, si din vanzarea produselor obtinute din acesta (cas de oaie, telemea de oaie, iaurt de casa facut din lapte de oaie, urda). Inainte de Paste vei face bani vanzand miei.

Practic, cresterea ovinelor poate fi o afacere foarte buna. Vei avea insa nevoie de bani pentru a le cumpara. Nici ideea de a investi banii in aceasta afacere, si de a mai obtine si un mic credit nu ar fi una rea, pentru ca in mod evident vei reusi sa amortizezi investitia.

  1. Agricultura

Agricultura este ocupatia de baza in satele din Romania, si ai putea sa profiti de acest lucru. Vei putea sa cultivi diferite cereale, legume, leguminoase sau fructe.

Poti sa cultivi bio (majoritatea satenilor nu vor face acest lucru), si vei putea ulterior sa iti vinzi marfa diferitelor lanturi de magazine alimentare sau diferitelor supermarket-uri. Vei putea sa iti vinzi marfa in piata de-asemenea (vei avea cel mai probabil pe cineva care va sta la taraba sa vanda).

Exista atat de multe produse agricole pe care le poti vinde, incat de primavara si pana toamna tarziu vei avea mereu produse de vanzare. Cu siguranta renteaza sa te apuci de agricultura.

  1. Cultivarea plantelor medicinale

Multi sunt cei care au ales sa cultive plante medicinale, iar acum sunt fericiti datorita acestui lucru. Acestea sunt la mare cautare, pentru ca din ele se obtin uleiurile esentiale, care pot fi folosite in scopuri terapeutice, in aromaterapie sau chiar si la fabricarea parfumurilor.

De obicei, la sat populatia are media de varsta foarte ridicata, iar satenii care mereu au cultivat cereale si legume, nu se vor ocupa de cultivarea plantelor medicinale. Practic, nu vei avea o concurenta prea mare in sat.

Multi sunt cei care au ales sa inceapa o asemenea afacere, si au obtinut fonduri europene nerambursabile. Gandeste-te putin la aceasta idee pentru ca nu este tocmai rea.

Acestea sunt asadar 4 idei de afaceri care cu siguranta pot avea succes la sat. Poti face si produse hand-made (bratari de exemplu), poti face sapun de casa cu diferite mirosuri fascinante, etc.

Te poti gandi chiar si la o microferma de prepelite. Practic, ai mult mai multe posibilitati la sat decat la oras, sa incepi o afacere profitabila.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *