Tratamente pentru cancerul vezicii urinare non-invaziv
Cistoscopia este o procedura ambulatorie in timpul careia un tub subtire, iluminat cu o camera este trecut prin uretra in vezica, permitand medicului dumneavoastra sa vada interiorul vezicii urinare.
Cele mai multe cistoscoape moderne sunt de asemenea echipate cu canale care permit introducerea instrumentelor mici in vezica. In timpul unei cistoscopii, medicul dumneavoastra poate folosi aceste instrumente pentru a indeparta tesutul, pentru a opri sangerarea cu un dispozitiv electric special numit electrocauter sau chiar pentru a efectua un tratament cu laser.
Daca tumora cancerului vezicii urinare este suficient de mica, acest cauter poate fi folosit pentru a elimina cancerul.
Rezectia transuretrala a tumorii cancerului vezicii urinare
Acesta este momentul in care tumora este indepartata din tractul urinar prin uretra folosind o forta electrica. Rezectia transuretrala (RTU) este o procedura endoscopica care nu implica efectuarea unei incizii in corp. Terapia medicamentosa dupa RTU este prescrisa de obicei la pacientii cu tumori mari, multiple sau de grad inalt.
Terapie medicamentoasa intravezicala (chimioterapie si imunoterapie)
Terapia medicamentoasa intravezicala implica plasarea medicamentelor direct in vezica prin intermediul unui cateter uretral pentru a reduce ratele de recurenta a tumorilor vezicii urinare. De obicei, este utilizata pentru carcinoamele multiple in situ care acopera o suprafata mare (5 centimetri in plus) sau pentru tumori de grad inalt sau in stadiu inalt.
Medicamentele intravezicale utilizate in mod obisnuit sunt:
- Mitomicina C: este un medicament pentru chimioterapie care distruge functia normala a ADN-ului in celulele canceroase si este usor absorbita in fluxul sanguin prin mucoasa vezicii urinare.
- Bacilul Calmette-Guerin (BCG): este un medicament de imunoterapie care face ca sistemul imunitar al organismului sa raspunda la medicamentul BCG din mucoasa vezicii urinare, fortand sistemul imunitar sa ajute la combaterea cancerului. Aproximativ 50 pana la 68 la suta dintre pacientii cu cancer de vezica urinara non-invaziv muscular au un raspuns foarte bun la BCG.
Tratamente pentru cancerul vezicii urinare cu invazie musculara (avansat).
Chirurgie Chirurgie Chirurgie (Indepartarea vezicii urinare).
Cand tumorile cancerului vezicii urinare invadeaza complet peretele muscular al vezicii urinare, standardul de ingrijire este efectuarea unei interventii chirurgicale de indepartare a vezicii urinare.
De obicei, este necesara indepartarea completa a vezicii urinare (chistectomie radicala). Chistectomia partiala este rara, deoarece cerintele sunt ca tumora sa fie usor accesibila si de dimensiuni mici si sa nu existe tumori in restul vezicii urinare.
Aceasta abordare este de obicei utilizata numai daca cancerul nu si-a parasit locul de origine. In plus, cistectomia partiala poate fi o optiune alternativa pentru cancerul vezicii urinare non-invazive musculara, daca toate celelalte tratamente esueaza.
Terapie cu radiatii
Radioterapia, folosita pentru a trata cancerul, este o raze X speciale de inalta energie, care este mai puternica decat razele X utilizate pentru studiile imagistice. Radioterapia este planificata si executata astfel incat sa distruga celulele canceroase sau sa le modifice capacitatea de a se reproduce, in timp ce celulele sanatoase din jur sunt afectate minim.
Din punct de vedere istoric, terapia cu radiatii a fost utilizata singura pentru cancerul vezicii urinare invaziv muscular, dar tratamentul actual implica de obicei o abordare combinata de interventie chirurgicala locala maxima, radiatii si chimioterapie.0
Rolul radioterapiei in aceasta abordare combinata este de a ucide celulele canceroase ale vezicii urinare care nu sunt vizibile pentru chirurg.
Chimioterapia este utilizata pentru a imbunatati efectele radiatiilor si pentru a ucide celulele din afara vezicii urinare. Ganglionii limfatici locali sunt frecvent radiati ca parte a terapiei pentru a trata celulele canceroase microscopice care pot fi acolo.
Chimioterapia
Chimioterapia foloseste agenti chimici pentru a interfera cu replicarea si alte functii normale ale celulelor, ducand la micsorarea tumorii sau moartea celulelor canceroase.
S-a constatat ca utilizarea a doua sau mai multe medicamente pentru chimioterapie impreuna este mai eficienta decat un singur medicament singur. Exista mai multe tipuri de chimioterapie. Cel mai frecvent medicament chimioterapeutic utilizat in cancerul vezicii urinare este cisplatina.
Imunoterapie
Imunoterapia este o abordare de tratament a cancerului care foloseste medicamente si vaccinuri pentru a valorifica capacitatea naturala a sistemului imunitar de a lupta impotriva cancerului, in acelasi mod in care lupta impotriva infectiilor.
Abordarea este inca in curs de cercetare si mai sunt multe de invatat, dar studiile clinice au aratat ca imunoterapia este foarte promitatoare in capacitatea sa de a trata o gama larga de afectiuni maligne, inclusiv unele tipuri de cancer de vezica urinara.
Exista cateva medicamente pentru imunoterapie aprobate de FDA disponibile pentru tratarea cancerului de vezica urinara avansat si metastatic, care s-a agravat dupa chimioterapie.
Oamenii de stiinta investigheaza de asemenea, posibilitatea ca combinatiile de medicamente pentru imunoterapie sa fie mai eficiente decat medicamentele individuale.
Tipuri de reconstructie chirurgicala pentru a inlocui vezica urinara indepartata
-
Conducta Ileal
Aceasta procedura a fost efectuata in mod obisnuit din anii 1950. Punga interna care contine urina este facuta dintr-o mica parte a tractului intestinal. Un capat este inchis cu suturi, in timp ce celalalt capat este atasat de piele pe partea din fata a abdomenului.
O stoma este capatul deschis al conductei atasat la piele. Un aparat extern (sacul de stomie) acopera stoma pentru a colecta urina. Ureterele sunt implantate in partea din spate a conductei ileale.
-
Husa de deviere a continentului cateterizabila
Acesta este un rezervor de intestin cu o stoma care poate fi cateterizata pentru golirea vezicii urinare. Urina este evacuata din rezervorul urinar cu un mic cateter la fiecare patru pana la sase ore.
Punga cateterizabila poate necesita reparatii chirurgicale la un moment dat dupa interventie chirurgicala din cauza uzurii cateterizarii frecvente. Acest tip de reconstructie nu se efectueaza la pacientii cu antecedente de boala intestinala.
-
Neovezica
O neovezica urinara este o noua vezica urinara facuta dintr-o sectiune a intestinului subtire al pacientului. Aceasta vezica interna, noua, este conectata la uretra si uretere. Dupa aceasta reconstructie, pacientul trebuie sa invete din nou cum sa anuleze.
Unele dezavantaje ale acestui tip de reconstructie sunt posibilitatea incontinentei si a formarii de tesut cicatricial la legatura dintre uretra si vezica urinara noua.