Ce traditii si obiceiuri exista de Dragobete?
De Dragobete este o sarbatoare cu traditii vechi, care are multe semnificatii in cultura romaneasca. Aceasta depaseste cu mult simbolistica sarbatorii de import Valentine`s Day, deoarece Dragobetele reprezinta sfarsitul si inceputul unui nou anotimp.
Conform calendarului crestin-ortodox, Dragobetele se sarbatoresc pe 24 februarie, de “Intaia si a doua aflare a Capului Sf. Ioan Botezatorul”.
Ce spun legendele despre dragobete?
Din folclor aflam ca Dragobetele a fost tranformat de Maica Domnului in Navalnic, o buruiana de leac care era folosita in trecut pentru vrajile de dragoste. Exista mai multe legende care spun cum s-ar fi intamplat asta, iar conform uneia dintre ele Dragobetele ar fi incercat sa o faca pe Maica Domnului sa se indragosteasca de el, bineinteles ca nu a reusit, iar ea l-a transformat in Navalnic.
O alta legenda spune ca Dragobete era un tanar cu parul negru ca abanosul si ochii verzi ca iarba muntelui si acesta reusea sa trezeasca iubirea in inima fetelor tinere doar cantand din fluier. Acesta i-a invatat pe oameni sa se iubeasca timp de sute de ani, iar atunci cand si-a indeplinit sorocul, Maica Domnului l-a transformat in Navalnic, o plata care renaste in fiecare primavara.
Indiferent de legenda din spatele Navalnicului, acesta a ajuns sa fie purtat pana in zilele de astazi, la sanul tinerelor fete, impaturit in pungute de matase, astfel ca acestea reusesc sa “farmece” flacaii si sa ii faca sa se indragosteasca de ele. In unele sate din Romania exista si varianta mai moderna a acestui obicei, potrivit caruia navalnicul nu este impaturit in punguta de matase ci intr-o bancnota, pentru a alunga ghinionul si a tine dusmanii la distanta.
Obiceiuri si traditii de Dragobete
Exista mai multe obiceiuri si traditii legate de dragobete, dupa cum urmeaza:
- O vorba din popor spune ca acela care nu sarbatoreste Dragobetele nu se va indragosti in acel an, nu ii va merge bine si se va imbolnavi.
- Daca doi tineri indragostiti nu se saruta de Dragobete, se vor desparti in acel an.
- Feciorii si fetele imbracati in straie de sarbatoare, obisnuiesc sa mearga in padure sa culeaga primele flori de primavara: ghiocei, branduse, viorele; buchetele mici obtinute dupa ce aduna florile se pun la icoane si se pastreaza pana la Sanziene, iar dupa se iau si se arunca intr-o apa curgatoare pentru ca dorintele lor sa fie purtate peste mari si tari si sa se indeplineasca. Conform traditiei cel care gasea cele mai multe flori avea noroc si in dragoste.
- Cine aude o pupaza in ziua de Dragobete, va fi harnic tot anul.
- Daca de Dragobete ploua conform traditie se spune ca va urma o primavara frumoasa si ca ea va veni mai devreme.
- Nu este bine sa cosi sau sa lucrezi la camp in ziua de Dragobete, insa trebuie sa faci curatenie in toata casa, ca sa aduci spor si prospetime.
Alte traditii de dragobete
- Tinerii trebuie sa bea ceai din crengute de visin in ziua de Dragobete pentru ca sa fie iubiti tot anul.
- Seara inaintea zilei de Dragobete, fecioarele adunau utimele urme de zapada, pe care o numeau si zapada zanelor, o topeau si apa rezultata o foloseaua in tot cursul anului la descantece de dragoste si frumusete.
- Daca nu vrei sa iti mearga prost tot anul, atunci nu trebuie sa te certi cu nimeni in ziua de Dragobete.
- In aceasta zi nu se sacrifica niciun animal sau pasare din curte pentru a nu strica rostul imperechierilor, din contra animalele si pasarile trebuie sa primeasca mancare buna. Astfel vei avea belsug in casa pe tot parcursul anului.
- Nu este bine sa plangi in aceasta zi, deoarece lacrimile varsate in ziua de Dragobete aduc necazuri si suparari tot anul.
Multe dintre aceste traditii si obiceiuri de Dragobete pot parea copilaresti, insa ele trebuie pretuite, deoacere fac parte din cultura romaneasca.